Skrivtid

Alla har sin tid på dygnet. Min är de ’stilla timmarna’. Det är den tiden innan alla vaknar och den tiden efter alla lagt sig. Matcha det med småbarnsföräldraliv och ett hektiskt egenföretagande och du inser snabbt att du måste välja mellan sömn eller skrivande många gånger.

Men samtidigt är det något magiskt med den där tiden. Som när man sitter jag på tåg vars hummande elektriska motorer precis knuffat några tiotal ton från stationen i Nässjö. Det ger lite tid att tänka, lite tid att vara. Det är i de här stunderna som det är möjligt att skriva lite.

I tisdags tog jag tåget till mitt konsultjobb i Göteborg. Efter bytet i Falköping 07.22 slog jag på konsulthjärnan, men tiden innan – den var min egen.

Den här terminen, för jag planerar fortfarande livet halvårsvis, har varit den första där jag skrivit på deltid. Med facit i hand kan man väl säga att det inte riktigt är godkänt. Tanken var ju att producera klart en bok, som skulle varit färdigredigerad, och vara mitt uppe i en annan. Men så kom ett tredje skrivprojekt, som involverade spel. Omöjligt att säga nej till. Och så hände livet, vardagen. Sen sjuk såklart, tack vare förskolans eviga virusdanser. Ja, det finns många ursäkter.

Men en timme om dagen med skrivande, som är det recept som kloka skrivcoacher ger, har det inte blivit. Då skulle jag haft närmre 150 aktiva skrivtimmar nu bakom mig. Det har det inte varit. Jag skriver mer den där veckan på Fårö än resten av året.

Och nu är det full fart november-december med mitt andra jobb. Lyckligtvis är det roligt och givande på alla sätt det med. Jag lever i en så kallad i-landsproblematik. Ett roligt arbete som egenföretagare kombinerat med livsdrömmen kring skrivande och spelande.

Jag skulle bara vilja ge ut de där berättelserna som väntar inuti. Nästa termin blir det nytt upplägg. Reserverade skrivdagar en dag i veckan och stenhårt en timme skrivande varje dag. Minst fem dagar i veckan. Det ger minst tolv skrivtimmar i veckan. Trehundra på en termin.

Vi får se om det går vägen. Det innebär också att ni, kära läsare, har två saker att utvärdera mig på nästa terminsavslutning, lagom till midsommar eller så. Har jag fått in minst 300 timmar skrivande? Har jag dessutom nått de mål jag satte upp förra året?

Jag har nu pratat med min presumptiva agent (hon har inte sagt ja än) om att piska mig att få ur mig den där andra romanen jag behöver få klart, som är tidskritisk. Just det, och så har jag den där jag måste skriva som…

Tid. Det finns tid. Man måste bara prioritera. Så nu ska jag skriva.

En kommentar till “Skrivtid”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *