Att debutera är som att flyga för första gången

Nu har min första bok släppts. Den skulle haft namnet ”Konkursen”, men det var för vågat, för intensivt. Ordet i sig är så laddat. Så det blev ”Kraschen – en bok om kriser, konkurser och andra baksidor av entreprenörskap.” Och idag när jag går in för att kika finns den både på Adlibris och på Bokus. Dessutom har jag hunnit få minst en bild från en läsare som fotat den i hyllan på Akademibokhandeln i Kungsbacka.

Nu är det alltså verklighet. I fredags kom en halvpall med mina egna exemplar. I lördags läste jag nervöst om mig själv i Helsingborgs Dagblad och i Sydsvenskan. Sen åkte jag med en Ikea-säck till Eskils Tobak och skickade iväg allt till recensenter och de som stöttat min kampanj på FundedByMe. Sen blev det söndag och jag skrev debattartikel till Svenska Dagbladet som vi får se om de nappar på.

Men måndagen kom, som var releasedagen, och ingenting hände. Ingen telefon ringde, inga mail kom in. Det blev en helt vanlig måndag. Och på många sätt var jag glad för det. Jag är säker på att boken kommer leva vidare under ett antal månader framöver och vara en del av vad jag gör, men just första dagen var det faktiskt skönt att det inte exploderade.

Man, och med man menar jag mig själv, har nämligen mycket känslor relaterade till att skriva en bok. Oavsett vilken bok det är. Skrivande i sig lockar fram känslor och tankar. Det kräver en sinnesstämning, även när man skriver fackböcker. Och skriver man om personliga upplevelser, som jag gör i Kraschen, är det extra känsligt. Extra svårt.

Nu har jag hållit i boken för första gången. Klämt på pärmarna och lagt ut dem på bordet. Luktat på dem. Jodå, de luktar nya. Och jag påminns lite om hur det är att flyga för första gången. Oerhört nervöst innan, spännande och lite skrämmande när man sitter i stolen och sätter fast bältet. Och sen lyfter man, och efter en stund känns det inte lika läskigt.

Det kommer säkerligen komma luftgropar och spännande överraskningar på vägen, men jag är glad att vi lyfte, att det blev verklighet. Nu är jag publicerad. Det kommer bli en resa, en flygresa. Jag hoppas ni vill följa med mig på färden.